Kennis beschikbaar voor integratie GEO en BIM

Datum nieuws
28 maart 2022
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM visie, GIS, Netwerken
Contact opnemen

GeoBIMexperts beschikt over een groot kennisnetwerk om geografische- en bouw-informatie nader tot elkaar te brengen en samen te laten werken. John Joosten, managing consultant en Frederik Boersma, business consultant van GeoBIMexperts, leggen uit hoe dit de disciplines van beheer en realisatie verrijkt en bieden met hun netwerk praktische hulpmiddelen om deze kennis toe te passen.

“Eigenlijk is GeoBIMexperts een platform,” zegt John Joosten. “We beschikken over een groot netwerk aan experts die verstand hebben van GIS data en we delen de beschikbare kennis met de BIM wereld.” Joosten en Boersma leveren met GeoBIMexperts diensten op het snijvlak van BIM en geo-informatie, onafhankelijk van leveranciers.

Boersma: “Er is jarenlang informatie verzameld over onze omgeving en nog steeds wordt deze aangevuld. Die informatie is in prachtige databases opgeslagen en gestandaardiseerd te bevragen. Geo-informatie wordt nu al wel gebruikt bij civiele en infra-projecten en aan standaard projectinformatie toegevoegd, maar wordt toch nog te weinig benut, zeker in de bouw.”


 

Joosten: “De werelden geo-informatie en ontwerp-informatie zijn veelal gescheiden gebleven. Zelfs bij grote bedrijven als de BAM en Strukton, terwijl voor civiel en infra de gegevens van de omgeving van groot belang zijn. In de engineeringfase is het belangrijk te beschikken over alle informatie om je werk goed te doen. Ook bij ontwerpen in de gebouwde omgeving wordt het steeds belangrijkere analyses van de omgeving mee te nemen. Bijvoorbeeld over schaduw van omringende gebouwen, lichtinval of de aanrij routes tijdens de bouw.”

Met GeoBIMexperts is er een netwerk beschikbaar dat die kennis kan toevoegen aan het bouwproject. Boersma: “Wij kunnen de geo-informatie ontsluiten en we helpen met visualisatie technieken. We kunnen onze adviseurs inzetten, modelleurs laten ondersteunen en opleidingen verzorgen.”

GeoBIMexperts geeft trainingen

Joosten en Boersma denken dat voor de bouwpartijen twee trainingen die GeoBIMexperts kan geven erg interessant zijn. “Een training die je helpt de gegevens te vinden. Die antwoord geeft op de vraag ‘waar kun je de kennis ophalen en hoe verwerk je het?’ En een tweede, meer hands-on training, waarin we vanuit de BIM software uitleggen hoe je de Geo-informatie in de vorm van puntenwolken en andere gegevens concreet aan het Bouw Informatie Model toevoegt.”

BIM en GEO colleges op scholen

Joosten: “We verzorgen graag een dagdeel als college om studenten inzicht te geven in de wereld van de omgevingsinformatie. Er is nog maar weinig aandacht voor geo-informatie bij de opleidingen in de bouw. Daar brengen wij verandering in. We plaatsen bijvoorbeeld het model van een nieuw gebouw in een 3D stadsmodel om ontwerpers van morgen bewust te maken van de hoeveelheid informatie die beschikbaar is.”

“En andersom is er een post-hbo cursus ‘Geo’ waar informatie over BIM wordt toegevoegd. Die studenten komen steeds meer in contact met aannemers die een Bouw Informatie Model leveren wat in de beheeromgeving verwerkt moet worden. Hier geven we les in hoe die BIM wereld eruitziet en hoe de modellen met elkaar verbonden kunnen worden,” zegt Boersma.

GEO Informatie als open data beschikbaar

“Marktpartijen ontwikkelen software modules, maar veel geo-informatie is als open data beschikbaar. Je hoeft er niet een heel softwarepakket voor te kopen. We wijzen waar en in welke standaarden de informatie beschikbaar is en hoe de transformaties werken naar de BIM software.” Joosten: “Er is zelfs een investeringsvoorstel gedaan aan de overheid om heel Nederland in 3D vast te leggen als Digital Twin. Voor veel studies in de openbare ruimte waarbij onze maatschappelijke uitdagingen aan bod komen heeft dit aanzienlijke meerwaarde. Het gebruik van 3D visualisaties levert natuurlijk een schat aan informatie op.
 

Wij wijzen jullie graag de weg!”

 

Door: BIMregister & GeoBIMexperts