Innobrix vormt de digitale brug tussen een BIM-model en de eindgebruiker

Datum nieuws
5 juni 2023
Categorie BIM nieuws
Softwareleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , Virtual Reality
Contact opnemen

“Wij maken BIM leuker, makkelijker en efficiënter voor zowel de gebruiker als de ontvanger”

Innobrix is een modulair online softwareplatform dat – vaak technische – BIM-modellen naar de webbrowser brengt, zodat bedrijven ze makkelijker kunnen delen en gebruiken voor commerciële doeleinden. Daarnaast biedt Innobrix onder meer de mogelijkheid om de modellen te configureren, in te richten met meubels, te spelen met de zonnestand en woningen in virtual reality (VR) te bekijken.

Sander Martinec en Gaston Smit startten Innobrix in 2014 met als doel BIM naar de woon- en bestuurskamers te brengen. Sander: “BIM is op de eerste plaats een technisch instrument voor de bouwwereld. Maar, je kunt veel meer met een BIM-model dan alleen een ontwerp maken en technisch uitwerken. Innobrix vormt de digitale brug tussen een technisch BIM- model en de eindgebruiker. Wij bieden een grafisch sterke webviewer voor BIM-modellen. Of liever: een visualisatie-, configuratie- en communicatieplatform dat via het web toegankelijk is. Gebruikers kunnen hun eigen BIM-modellen in Innobrix uploaden, publiceren en delen met de buitenwereld. Dit is bijvoorbeeld interessant voor organisaties die woningen ontwikkelen en verkopen, maar ook bij transformaties van woningen en appartementen.” Twee belangrijke onderdelen van Innobrix zijn de planconfigurator en de woningconfigurator.

Planconfigurator

De planconfigurator maakt het mogelijk om snel en eenvoudig gebieden in te richten bij planontwikkeling, door het plaatsen van ‘legoblokjes’ of door BIM-modellen in te voegen. Die kun je vervolgens ook wijzigen zodat je bijvoorbeeld het effect van een andere steensoort kunt zien. Innobrix is gekoppeld aan de 3D BAG-data van de overheid, die een 3D weergave van alle bestaande gebouwen in Nederland omvat. Hierdoor kun je de bestaande gebouwen op een locatie inladen om de omgeving te zien, eventueel virtueel gebouwen verwijderen en vervolgens modellen of producten toevoegen. Zo kun je heel snel haalbaarheidsstudies uitvoeren. Daarbij heb je direct een middel om mee te communiceren en is de planconfigurator interactief en gemakkelijk in gebruik.

Woningconfigurator

De woningconfigurator biedt uitkomst bij de verhuur, verkoop of renovatie van woningen. In dit geval kun je bouwmodellen in de configurator zetten, zodat (mogelijke nieuwe) bewoners kunnen zien hoe een woning eruit komt te zien, op welke locatie deze zich bevindt en wat deze kost. Ze kunnen de mogelijke opties bekijken en direct zien wat de impact is van bijvoorbeeld een uitbouw of dakkapel. Hiervoor kunnen ze de woning ook inrichten met meubels. Zo is direct zichtbaar of er in een kamer bijvoorbeeld een eettafel voor 4 of 6 personen past. Ook is het mogelijk om te spelen met de zonnestand om bijvoorbeeld te bekijken wanneer je zon in de tuin hebt. Kortom: Innobrix maakt locaties volledig virtueel inzichtelijk en biedt hiermee een e-commerce oplossing voor bouwers en projectontwikkelaars, gebaseerd op BIM-modellen.

Revit integratie

Sander: “Revit is absolute standaard in de bouwwereld - onze eerste doelgroep. Daarom ontwikkelden we een plug-in waarmee je BIM-modellen vanuit Revit kunt importeren naar Innobrix en andersom. Zo maken we BIM niet alleen toegankelijker voor de eindgebruiker, maar maken we het werk van de modelleur ook makkelijker. Wanneer een bewoner een keuze heeft gemaakt uit de opties voor een woning, worden deze namelijk geautomatiseerd teruggestuurd naar Revit. Dat scheelt veel tijd en zorgt voor efficiëntie.”

Steeds meer een must

“Met Innobrix willen we BIM leuker, makkelijker en efficiënter maken voor zowel de gebruiker als de ontvanger”, vat Sander samen. “Met de huidige ontwikkelingen in de markt wordt ons platform alleen maar relevanter. Modulair, conceptueel bouwen is volop in ontwikkeling.
Daarnaast zien we dat geo-informatie steeds meer door overheden wordt gedigitaliseerd, waardoor we afkoersen op een digital twin van de omgeving. Steeds meer informatie is beschikbaar in 3D, waardoor mensen dit ook steeds vaker verwachten. Het bieden van een virtueel model van te (ver)bouwen woningen wordt hiermee steeds meer een must. Wij bieden deze oplossing en combineren deze met andere voordelen. Door aan te sluiten bij BIMregister willen we onze kennis delen met BIMmend Nederland, maar ook in gesprek gaan met andere innovatieve BIM-organisaties. Zo kunnen we samen nieuwe stappen zetten richting de toekomst.”

Benieuwd naar de Planconfigurator en Woningconfigurator van Innobrix? Bekijk op de Innobrix website zelf hoe het werkt en welke mogelijke toepassingen er allemaal zijn.

#replace title#