Informatiestromen beheersen en bedrijfsprocessen verbeteren

Datum nieuws
19 april 2022
Categorie BIM nieuws
Softwareleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM software, BIM standaard, BIM visie
Contact opnemen

BIM is pas het begin

BIM is onderdeel van datastromen in een bedrijf. Steeds meer wordt de werkmethodiek ingezet om bedrijfsprocessen te standaardiseren en de workflow te optimaliseren. Collin van Kooten (Business Developer bij CAD & Company) legt uit hoe zijn bedrijf met coaching en applicaties elke onderneming helpt die stap te zetten.

CAD & Company levert licenties voor Autodesk en begeleidt bedrijven door coaching en training. De tools van de wereld marktleider helpt de bouw om de volgende stap te zetten. “Eerst ging dat om de overstap te maken van traditioneel tekenen naar het Bouw Informatie Model, nu gaat het meer over de beheersing van informatiestromen in het bedrijf. Over workflows en businessmodellen,” zegt Collin van Kooten. “Want inmiddels gaat BIM niet alleen over het modelleren met een krachtig softwarepakket. Wij helpen met het inzetten van tooling om het bedrijf beter te maken. Bedrijfsprocessen te standaardiseren. Bedrijven klaar te maken voor bijvoorbeeld de Wet Kwaliteitsborging.”

Van Kooten heeft een hbo- en academische achtergrond in architectuur. Na enkele jaren als architect te hebben gewerkt kwam hij in 2012 in aanraking met de BIM-software. “Ik volgde een training bij CAD & Company en dat vond ik zo interessant dat ik ben overgestapt en bij hen ben gaan werken.” Inmiddels al weer tien jaar verder ziet van Kooten zich als generalist die graag bedrijven helpt over te stappen op de BIM werkmethodiek. “Het is leuk om de verschillende bedrijven te helpen. Elk bedrijf heeft weer een andere vraag en daar laat ik graag mijn creativiteit op los.” 

Standaardiseren

“Grote aannemersbedrijven hebben die stap al gemaakt. Zij gebruiken BIM niet alleen om het bouwproces te verbeteren en met iPads op de bouwplaats te lopen of een virtuele oplevering van het gebouw te doen, maar ook om hun bedrijfsprocessen te standaardiseren. Je hoeft niet steeds dingen opnieuw te bedenken als je ze in standaarden vastlegt. Het geeft deze bedrijven grote flexibiliteit om bijvoorbeeld industrieel te bouwen.”

“Maar we helpen ook kleinere bedrijven die nog niet met Revit werken. We zien vaak dat nieuwe jonge medewerkers in die bedrijven graag de stap zetten van het tekenen naar het modelleren. We brengen de kennis binnen in het bedrijf en tonen met de hulp van een praktijk project aan hoe het Bouw Informatie Model werkt. Vervolgens gaan we evalueren. Wat levert deze manier van werken op in tijd en kwaliteit? En vervolgens gaan we een standaardiseringslag maken.”

Data verzamelen

“Wij maken de vertaalslag van tekenen naar het modelleren en de vervolgstap nu is dat we het niet alleen meer hebben over BIM maar ook over ‘data verzamelen.’  Het beheersen van je informatiestromen verbetert het primaire en secundaire proces in de onderneming. Het bestellen van producten, de inzet van materieel, de facturering.”

“Grote projecten begeleiden we soms wel een jaar. Maar we zijn er vooral om bedrijven op weg te helpen. Zelf leren die vis te vangen door ze een hengel te geven. Zo kun je al heel veel zelf doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van onze gratis beschikbare whitepapers.”

Van Kooten merkt dat veel bedrijven op een keerpunt staan. “We helpen bedrijven klaar te maken voor de Wet Kwaliteitsborging. Het management staat daarbij voor de keuze om een volgende stap te zetten. Stap voor stap kunnen wij ze helpen hun bedrijfsprocessen te standaardiseren door het toevoegen van specifieke applicaties.

Van leren modelleren tot het ondersteunen van workflows en business modellen. Samen met de directie en het management bepalen we waar ze dit jaar willen staan en welk doel ze over een aantal jaren voor ogen hebben. We analyseren de verzamelde data, geven aan waar de bottlenecks zitten en kijken welke stappen al gemakkelijk gezet kunnen worden.

Zo helpt CAD & Company bedrijven hun concept woningen automatisch te laten configureren zodat de software modulair bouwen mogelijk maakt. “Maar ook zetten we stappen met de toeleverende industrie. Door daar ook software te implementeren is er een meerwaarde te creëren. Een gemodelleerde deur in het model komt direct bij de fabrikant en die gebruikt de data na bestelling direct om de machine in de fabriek aan te sturen.”

Het zijn grote stappen die gemaakt kunnen worden met standaardisering in de bouw. Van Kooten en CAD & Company zijn er klaar voor: “Ziet jouw bedrijf de noodzaak om te digitaliseren en ben je klaar voor de volgende stap? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!”


Door: BIMregister & CAD & Company