In je Bouw Informatie Model de CO2 impact zien

Datum nieuws
8 december 2023
Categorie BIM nieuws
Softwareleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , SaaS
Contact opnemen

Nederland staat voor een uitdaging in de transitie naar een CO2-neutrale en circulaire industrie in 2050. In de bouwsector is het van cruciaal belang om al in de ontwerpfase duurzame keuzes te maken, waarbij CO2-uitstoot en milieu-impact worden geminimaliseerd. Dit blog verkent hoe dit mogelijk is en introduceert Carbon Insights, een innovatieve tool voor CO2-analyse in Revit-modellen.

Wat houdt CO2 in de AEC-branche precies in?

CO2 in de Architectuur, Engineering & Constructie (AEC) verwijst naar de broeikasgasemissies die vrijkomen tijdens de bouw en renovatie van gebouwen en infrastructuur. Dit omvat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens de productie, transport en constructie van bouwmaterialen, evenals het gebruik van het gebouw zelf.

Het winnen, vervaardigen en transporteren van bouwmaterialen vereist vaak fossiele brandstoffen, wat leidt tot koolstofdioxide-uitstoot. Inefficiënte ontwerpen en bouwmethoden kunnen ook leiden tot verspilling en hogere CO2-uitstoot.

Materiaal- en constructiekeuzes optimaliseren

Om de CO2-uitstoot tijdens de bouwfase te verminderen, zijn duurzamere materialen, efficiëntere constructiemethoden en energiezuinige gebouwen essentieel. Carbon Insights, een nieuwe cloudbased functie in Revit, biedt ontwerpers de mogelijkheid om de CO2-effecten van materiaal- en constructiekeuzes te begrijpen en te optimaliseren.

CO2-impact verminderen

Gebouwen dragen ongeveer 40% bij aan de totale wereldwijde CO2-uitstoot, waardoor ze een aanzienlijke rol spelen in klimaatverandering. Om de totale CO2-impact te verminderen, is het cruciaal dat ontwerpers zowel het bouwproces als de gebruiksfase aanpakken als onderdeel van een geïntegreerd ontwerpproces.

Nieuwe cloudbased functie in Revit

Installeer de Carbon Insights Add-On vanuit je Autodesk-account om gebruik te maken van deze nieuwe cloudbased functie in Revit. De plug-in is beschikbaar vanaf Revit 2023.1 en biedt een analytisch hulpmiddel voor het begrijpen van CO2-effecten in Revit-modellen.

Het belang van correcte data

Het Carbon Insights-dashboard biedt helder inzicht in de CO2-uitstoot van ontwerpen, zoals de impact van muurconstructies en CO2-effecten op buitenwanden. Het maakt gebruik van CO2-gegevens van materialen uit de EC3-dataset van Building Transparency, waardoor het van belang is dat alle data correct is.

Autodesk: toewijding aan duurzaamheid

Autodesk heeft de afgelopen jaren praktische tools ontwikkeld, waaronder Autodesk Insight, Green Building Studio en Revit Systems Analysis, om positief bij te dragen aan een klimaatneutrale bouwsector. Gebruikersfeedback via het Autodesk Forum is van onschatbare waarde om deze voorspellende analytische tools te optimaliseren.

Duurzame tools

Autodesk blijft zich inzetten voor duurzame tools, en we volgen deze ontwikkelingen nauwlettend. Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kun je contact met ons opnemen. We staan klaar om je verder te helpen!

#replace title#