Datum nieuws
15 februari 2022
Categorie BIM nieuws
Toeleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM objecten
Contact opnemen

Hertek, de specialist in veiligheid in gebouwen, is onlangs toegetreden tot BIMregister. Fer Houben van business unit Hertek Safety en Kristijan Djudaric van Hi-safe zijn binnen De Hertek Groep pioniers in het werken met de BIM werkmethodiek. Dankzij hun werk zijn bijvoorbeeld de veiligheidsproducten zoals brandmeld- , ontruiming- en noodverlichtingsinstallaties beschikbaar als BIM objecten voor de modellen en ontwerpt het bedrijf de gepaste automatische blusinstallaties in het model, in nauw overleg met andere installatiepartners.

Hertek Safety levert producten voor brandmeld-, ontruimingsalarmerings- en noodverlichtinginstallaties. “Daarnaast ontwerpen we en geven we advies in de voor- of definitieve ontwerpfase,” zegt commercieel adviseur en BIM manager Fer Houben. Kristijan Djudaric zorgt er met Hi-safe voor dat gebouwen voorzien worden van automatsche blusinstallaties, bijvoorbeeld met blusgas of watermist. “Een beginnende brand blussen met watermist of een blusgas heeft als voordeel dat het vuur snel dooft zonder grote schade aan machines apparatuur en interieur. Onze installaties zijn nauwkeurig afgestemd op de volumes van de ruimten in het gebouw. Een Bouw Informatie Model is daarom voor ons een heel goed hulpmiddel om onze installaties af te stemmen op het leidingwerk in een gebouw en het is ook een heel goed communicatiemiddel naar de opdrachtgever. Die ziet veel beter dan in de traditionele 2D tekeningen wat voor onze installaties aan ruimte nodig is.”

BIM pioniers

Houben tekende al jaren als Autocad tekenaar aan de Hertek Safety producten. “Toen 3D en het Bouw Informatie Model erbij kwamen werd het alleen maar leuker!” Hij zag voor Hertek al vroeg de kansen in om klanten en ontwerpers in het bijzonder, op weg te helpen in hun modellen. Hij zorgde ervoor dat de eerste productfamilies in 3D (dwg) files beschikbaar kwamen voor Bouw Informatie Modellen. “We tekenden eerst de goed lopende producten. Met deze nauwkeurige tekeningen krijgt de klant niet alleen de technische informatie maar ook inzicht in hoe het product er straks in het echt in de ruimte uit zal zien.”

Na het volgen van een BIM opleiding volgden voor Kristijan Djudaric snel de eerste BIM projecten.  “Een sprong in het diepe, maar het was een goed leerproces om het werken met BIM goed in de vingers te krijgen. We zijn inmiddels al weer en een jaar of vier verder. Ik heb veel geleerd van Fer.” Houben: “Je maakt bij zulke eerste projecten veel meer uren dan normaal maar het is zeker de moeite waard, want het leeuwendeel van nieuwbouwprojecten is tegenwoordig opgezet in BIM.”

Hertek beschikt nu  over een uitgebreide BIM objecten bibliotheek voor haar klanten en het heeft ook onderdelen van de automatische blusinstallaties voor de business-unit Hi-safe gedigitaliseerd, voor gebruik in het Bouw Informatie Model. Djudaric “Wij gebruiken de door Fer gemaakte tekeningen om onze installaties in de Bouw Informatie Modellen van onze klanten te modelleren. We kunnen in het model clashes detecteren en overleggen met de ontwerpers en andere installateurs om daarvoor oplossingen te vinden. Dat is een werkwijze die ons veel moeite bespaard. Voorheen kwamen we altijd laat in het proces om tafel en werden we geconfronteerd met situaties die vaak niet optimaal waren. Nu kijken we vanaf het begin naar de situatie en kunnen we op basis van het model alles nauwkeurig voorbereiden voor de installateur. Werken met Bouw Informatie Modellen levert tijdwinst op omdat we niet vaak meer hoeven aan te passen.

Met de BIM-modellen is het bijna altijd in één keer goed. Zeker met het leidingwerk dat voor onze automatische blusinstallaties en aspiratiesystemen benodigd is, hier geeft het BIM-model volledig inzicht waarmee wij rekening houden met ons ontwerp. Afhankelijk van de ontwerpfase zal er dan hooguit incidenteel een kleine aanpassing gedaan moet worden naar de wens van de opdrachtgever.”

Diverse BIM objecten van Hertek

Informatie delen

Zorgt Kristijan Djudaric voor het uitdenken, modelleren en opleveren van de volledige brandbeveiliging installatie, heeft Fer Houben een meer adviserende rol; “We zitten met Hertek Safety in het voortraject en overleggen samen met de experts welke brandmeld-, ontruimingsalarmerings- of noodverlichtingsinstallatie het best geschikt is of waar de noodverlichting aangebracht moet worden. We kunnen dit aan de hand van het 3D model nauwkeurig invullen. We moeten ons daarbij houden aan de regels van het bouwbesluit en onze producten en ontwerpen voor veiligheid zijn vastgelegd in normen.”

“Daarnaast leveren we onze producten aan de installateur en vinden onze producten ook via onze dealers en partners de weg naar de markt. Daarom stellen we de 3D informatie graag beschikbaar aan ontwerpers.”

“Voor ons is dat een beetje anders. Wij verkopen geen producten maar een project.” zegt Djudaric. “Als we een opdracht hebben verworven zorgen wij voor een volledige uitwerking qua installatie en oplevering. In veel gevallen doen we ook het onderhoud aan de installatie. Werken met BIM betekent kennis delen en is tegelijkertijd en expertise die ons onderscheidend maakt.De toekomst is BIM

Het team van Houben is met vier of vijf man in het ruim 250 werknemers tellende bedrijf klein. “Het voornaamste werk in ons bedrijf is nog conventioneel. Maar de voordelen van werken met het Bouw Informatie Model zijn talrijk. Zo kan ik op basis van het model eenvoudig aantallen genereren en koppelen aan de beschikbaarheid in de voorraad. Of wat te denken van de functie van het model in de beheerfase van een gebouw. Dan kunnen beheerders met een druk op de knop de installatie bijbestellen of ons raadplegen bij onderhoud en hebben zij snel toegang tot alle relevante gegevens. Ook zou het mooi zijn als we een oplossing als Hertek Connect aan het BIM-model kunnen koppelen, hiermee heeft men altijd én overal inzicht en controle over de brandmeldinstallatie(s) met een app.” Dat is nu nog in de toekomst. Voorlopig vinden ontwerpers en opdrachtgevers een ervaren partner in Hertek of Hi-Safe die met hen meedenkt en ontwerpt in de BIM werkmethodiek maar ook het productassortiment virtueel voor hen klaar heeft staan.

Downloaden via Hertek DMS
Hertek garandeert u via haar Document Management Systeem (DMS) de beste en meest recente BIM-informatie. Denk aan nieuwe objectfamilies en updates. Door in te loggen heeft u direct toegang tot deze waardevolle content, die u tevens kunt downloaden.
Heeft u nog geen login voor het online Document Management Systeem van Hertek? Meld u dan aan voor een gratis DMS-account. U kunt daarmee alle BIM-families inzien en downloaden.

Direct beginnen met modeleren
Heeft u al toegang tot het Document Management Systeem (DMS) van Hertek? Dan kunt u meteen inloggen en toegang tot de BIM-families aanvragen.

 Klik op het Hertek bedrijfsprofiel voor meer informatie.
 

Door: BIMregister