Hercuton integreerde BIM in haar primaire proces

Datum nieuws
14 mei 2024
Categorie BIM nieuws
Aannemer
Vaardigheden BIM nieuws
BIM visie
Contact opnemen

“Met BIM als basis kunnen we steeds verder opschalen”

Hercuton is een full-service bouwbedrijf dat high-end bedrijfspanden bedenkt, ontwerpt, bouwt, renoveert en onderhoudt. Daan Arts, digitalisatie- en innovatiemanager bij Hercuton: “Wij willen voorop lopen en zijn altijd op zoek naar de nieuwste technologieën. Samen bouwen aan de bedrijfspanden van morgen: dat is ons motto. BIM is hierbij geen apart doel, maar is geïntegreerd in ons primaire proces.”

“Hercuton is een Design & Build bedrijf”, vertelt Daan. “Dit betekent dat we zelf architecten, modelleurs en constructeurs in dienst hebben om gebouwen zo optimaal mogelijk te ontwerpen en bouwen. Hierbij is ons digitale proces volledig op orde en hebben we zelf controle over onze data. Informatie is voor ons heilig. In onze BIM-modellen gaan bouwkunde en data dan ook hand in hand: ze zijn allebei even belangrijk. Hierdoor kunnen we van planontwikkeling tot realisatie met BIM-modellen werken. Onze calculatieafdeling kan bijvoorbeeld op basis van BIM-modellen calculaties maken, onze werkvoorbereiders gebruiken de modellen om inkopen te doen en voor onze mensen buiten om te zien waar ze aan werken.”

BIM als basis

“BIM is simpelweg wat we doen”, stelt Daan. “Het is zo geïntegreerd binnen Hercuton dat we deze term niet meer gebruiken in onze functienamen. Zo hebben we geen BIM-coördinatoren, maar gewoon werkvoorbereiders en ben ik zelf ook geen BIM-manager maar digitalisatie en innovatiemanager. BIM is onderdeel van onze digitale en datagestuurde manier van werken.”

Duurzamer werken door digitalisering

Met BIM als basis kan Hercuton gaan opschalen. Hierbij heeft het bedrijf onder andere aandacht voor duurzaamheid. “Steeds meer bedrijven gaan, mede door de strengere wetgeving op dit gebied, aan de slag met duurzaamheid. Wij denken hier graag in mee. Zo ontwikkelden we een duurzaamheidsconfigurator om klanten te helpen, zodat we met behulp van BIM en data-analyse hun duurzaamheidsambities inzichtelijk kunnen maken. De duurzaamheidsconfigurator geeft al in de massa- of kavelstudiefase inzicht in de CO2-uitstoot (Paris Proof indicator), MPG-score en de kosten van een project. Bij elke keuze is meteen inzichtelijk welke materialen er worden toegepast én geeft de tool aan of je met het gekozen ontwerp recht hebt op subsidie. Zo zien klanten direct wat het effect is van hun duurzaamheidsambities op hun CO2-footprint en op hun budget.”

Onderdeel van JAJO

Hercuton is ook zelf bezig met duurzaamheid. “Hercuton is onderdeel van JAJO, een groep bouwgerelateerde bedrijven met dochterondernemingen in Nederland, Polen en de Caribbean. Onderling werken we steeds meer samen. De missie van JAJO is Closing the circle, together. Dit doelt enerzijds op de dochterondernemingen die actief zijn in alle fasen van de vastgoedcyclus. Samen sluiten zij de materiaalkringloop. Anderzijds onderstreept het dat de noodzakelijke verandering in de vastgoedsector op het gebied van duurzaamheid alleen mogelijk is door samen te werken met alle stakeholders. We zijn volop bezig om onze eigen kantoren en bouwplaatsen CO2-neutraal te maken. Door elektrificering en door zaken meetbaar te maken en vervolgens waar nodig aan te passen, hebben we al diverse mooie successen geboekt. Ook hier speelt digitalisering weer een belangrijke rol bij.”

Samenwerking met BIMregister

Binnen Hercuton hecht men veel waarde aan kennisdeling en -ontwikkeling. Dit was een belangrijke reden voor het partnerschap met BIMregister. “We vinden het belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen in de markt. Daarom willen we graag kennis delen en uitwisselen met de bedrijven binnen BIMregister. Ook de connectie met scholen vinden we belangrijk. Zo bieden we regelmatig hbo- en wo-afstudeerders een plaats binnen ons bedrijf en nodigen we hen uit om ons te helpen in ons digitaliseringsproces. Ook zo blijven we elke dag verbeteren.”

#replace title#