Hillen & Roosen legt uit waarom de 3D BIM-software van Momaso onmisbaar is geworden in het bouwproces.

Datum nieuws
13 april 2023
Categorie BIM nieuws
Ingenieursbureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , Laserscannen, Pointcloud
Contact opnemen

Evert Koning, BIM manager / Hoofd virtueel bouwen bij van Hillen & Roosen deelt graag zijn ervaringen over de rol van Momaso en 3D BIM-software in het bouwproces. Hierbij wordt vooral ingegaan op de reden waarom het bedrijf heeft gekozen om hun bouwplaats 3D in te laten meten, welke problemen hiermee zijn opgelost, wat de voordelen zijn van het 3D inmeten van hun bouwplaats en welke stakeholders hiermee te maken krijgen. 

‘’Hillen & Roosen is een Amsterdams bouwbedrijf en projectontwikkelaar. Onlangs hebben we met Momaso de bouwplaats van Hillen & Roosen in 3D ingemeten. Het driedimensionale inmeten van een bouwplaats heeft verschillende voordelen in het bouwproces. We hebben ervoor gekozen om de omgeving van de bouwplaats te laten scannen voordat we beginnen met het modelleren van het TO BIM model. Dit doen we omdat we zo het model op de juiste RD/NAP positie kunnen plaatsen en zo alle zaken zoals kadastrale grenzen, kabels en leidingen in relatie tot het gebouw kunnen plaatsen. Hierdoor kunnen we de bouwplaats voorzieningen en bouwwegen ontwerpen in relatie tot de omgeving. Dit maakt het bouwproces meer voorspelbaar en zorgt ervoor dat we mogelijke problemen tijdig kunnen opsporen én oplossen. 

Het visualiseren van het gebouw en de bouwplaats voorzieningen inclusief de omgeving middels een pointcloud helpt ons ook tijdens gesprekken met de gemeente over bijvoorbeeld veiligheid en bereikbaarheid van de omgeving. Het is namelijk veel gemakkelijker om eventuele knelpunten aan te wijzen en op te lossen wanneer we een duidelijk 3D beeld hebben van de omgeving en het project. Daarnaast ontzorgt Momaso ons door eerder gemaakte afspraken na te komen, wat ervoor zorgt dat het hele proces soepel verloopt en we ons kunnen concentreren op ons werk.’’

 

#replace title#