Een extra BIM dimensie: De VR-fietssimulator

Datum nieuws
4 januari 2023
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , 4D , BIM visie, Virtual Reality
Contact opnemen

Het presenteren en communiceren van complexe projecten op een toegankelijke, eenvoudige en duidelijke manier, is al jaar en dag een vraagstuk in de bouwsector. De digitale transformatie binnen de sector zorgt ervoor dat er oneindig veel data ontwikkeld kan worden om hierin te verbeteren. Team SBE heeft er een missie van gemaakt om zo innovatief mogelijk in te zetten op het communiceren over onze projecten. Het bouwen van onze VR-fietssimulator was een eerste stap in die richting.

Hoe kan je buurtbewoners en stakeholders betrekken in je verhaal? Vaak worden 4D animaties en  3D visualisaties voor gebruikt, die heel duidelijk aantonen wat de impact is op de huidige omgeving. Bij de fietsbrug Vijfstraten gaf SBE aan die beleving een extra dimensie toevoegen, namelijk; De buurtbewoners en stakeholders in het ontwerp laten rondfietsen, virtueel dan toch.

Het gehele BIM-model is gekoppeld aan een zelfontwikkelde fietssimulator. Op de fietssimulator fiets je virtueel over de toekomstige fietsbrug en doordat we de data van het BIM-model hieraan gekoppeld hebben, voel je zelfs de correcte weerstand van het ontworpen tracé wanneer men hierover fietst. Daarnaast heb je door gebruikt te maken van de VR-headset ook nog de mogelijkheid om tijdens het fietsen rond te kijken in de omgeving. Het gehele BIM-model is geoptimaliseerd naar een visualisatie-model, waardoor de omgeving en inplanting van het project voor iedereen herkenbaar is.

Ook de Stad Sint-Niklaas zag het nut in deze levensechte ervaring. Gedurende 2 maanden was de fietssimulator beschikbaar voor alle inwoners van de stad. Iedereen kon virtueel komen oefenen hoe het zal voelen om de fietsbrug Vijfstraten op en af te rijden en men kan ook al eens rondfietsen in de ‘stad van morgen’. Een geslaagde eerste stap naar een nieuwe BIM-dimensie!

Wil je meer weten of onze VR-fiets met (of door) je eigen ogen zien? Aarzel dan niet om ons te contacteren via ons SBE bedrijfsprofiel in het BIMregister!

#replace title#