Datum nieuws
23 februari 2023
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau, Architectenbureau, Opdrachtgever
Vaardigheden BIM nieuws
Drones, Projectmanagement, Visualisatie
Contact opnemen

Drone

Drones zijn tegenwoordig zeer populair en worden steeds vaker gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals fotografie, video en inspecties. Het vliegen met drones kan echter gevaarlijk zijn en er zijn verschillende regels en voorschriften waaraan voldaan moet worden om veilig en legaal te kunnen vliegen. Het is bijvoorbeeld:

  • Verboden om te vliegen in de buurt van luchthavens en militaire gebieden
  • Niet hoger vliegen dan 120 meter.
  • Er is een registratieplicht.

Maar aan de andere kant kan een foto vanuit de lucht heel nuttig zijn.

Hoogte 120 meter

Een van de belangrijkste regels is dat je altijd de drone in zicht moet houden. Het is ook verboden om hoger dan 120 meter te vliegen, tenzij je een ontheffing hebt. Verder mag je niet of met beperkingen vliegen boven mensen, dieren, en bebouwing. Het is belangrijk om de privacy van anderen te respecteren en niet onnodig te filmen of te fotograferen. Ook moet je altijd de lokale wet- en regelgeving volgen, zoals het verbod op vliegen in bepaalde gebieden.

Wet- en regelgeving

In Nederland gelden er verschillende wet- en regelgevingen voor het gebruik van drones. Deze regels zijn bedoeld om de veiligheid van het luchtruim en de privacy van anderen te waarborgen.

Een belangrijke regel is dat het niet is toegestaan om drones te laten vliegen in de buurt van luchthavens en militaire gebieden. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn voor het vliegverkeer. Ook mag je niet hoger vliegen dan 120 meter boven de grond, tenzij je een ontheffing hebt. Verder is het verboden om te vliegen boven mensen, dieren, en bebouwing. Dit kan gevaarlijk zijn en in strijd zijn met de privacy van anderen.

Voor het vliegen met drones in Nederland geldt er ook een registratieplicht. Dit houdt in dat drones met een gewicht van meer dan 250 gram moeten worden geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Bij de registratie ontvang je een uniek identificatienummer dat op de drone moet worden bevestigd.

Daarnaast moet je als dronepiloot beschikken over voldoende kennis en vaardigheden om veilig te kunnen vliegen. Dit kan door het volgen van een training of cursus bij een erkende opleider. Een geldig dronecertificaat is verplicht als je commercieel wilt vliegen of als je een drone hebt met een gewicht van meer dan 4 kilo.

Voor het maken van luchtopnamen met drones gelden er ook specifieke regels. Zo moet je altijd de privacy van anderen respecteren en mag je niet onnodig filmen of fotograferen. Verder moet je bij het maken van luchtopnamen rekening houden met de Wet op de naburige rechten en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dit houdt in dat je alleen luchtopnamen mag maken als je daarvoor toestemming hebt van de betrokkenen of als er sprake is van een gerechtvaardigd belang.

Prijs voor drone foto

Een mooi voordeel van fotoXperience / VisueleXperience is als wij voor een lid van het BIMregister een pointcloud komen maken dat we in de meeste gevallen ook kosteloos een paar drone foto's van het project maken. De mogelijkheid is natuurlijk afhankelijk van de plaats en omstandigheden ter plekke. Los bestellen kan natuurlijk ook voor €250,- exclusief btw. 

Een pointcloud op zichzelf is een nuttig product, maar de echte toegevoegde waarde ervan wordt pas zichtbaar wanneer het wordt geïmporteerd in BIM-software. Op dat moment kan de voortgang van een bouwproject worden bekeken, kunnen voorbereidende werkzaamheden worden versneld en kan er inzicht worden verkregen.

Bovendien is het mogelijk om een pointcloud te exporteren naar .obj, .fbx of .ply, waardoor het bruikbaar wordt voor virtual reality, 3D-printen en filmmontages.

Interesse welke voordelen een drone nog meer kan bieden? Neem dan contact met ons op via ons bedrijfsprofiel.
 

#replace title#