Controle over het invullen van het Bouw Informatie Model

Datum nieuws
16 maart 2022
Categorie BIM nieuws
Softwareleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM software, BIM visie, GIS
Contact opnemen

In het introductie interview van marXact hier bij BIMregister.nl vertelde marXact over de rol van meetapparatuur bij het Bouw Informatie Model. Ditmaal spraken wij ze over het belang van controle bij datzelfde model.

Centimeter nauwkeurige controle

Voordat we naar de rol van controle kijken, blikken we terug op het introductie interview en naar meetapparatuur. Dankzij een meetbol, inmeetsoftware en satellietsignalen wordt het mogelijk om centimeter nauwkeurige punten, lijnen en polygonen op een digitale kaart in te tekenen. Jeroen Methorst is de marketing manager binnen marXact: “Deze ingemeten informatie kan worden voorzien van eigen object- en laagnamen, welke je kunt aanpassen naar je eigen werkzaamheden. Wat dacht je van een baksteensoort en ‘buitenmuur’ wanneer je model om een nog te ontwikkelen gebouw gaat? De basis van je BIM-model is daardoor al heel specifiek en daar begint je controle dan ook al; bij het aanmaken van eigen objecten en lagen die je werk gemakkelijker maken.”

Touwtjes in handen

Volgens Jeroen gaat de controle verder dan dat: “Je meet zelf in, daarvoor gebruik je je eigen stok en software én je kunt ervoor kiezen om direct te synchroniseren met je eigen cloud omgeving. Van begin tot eind heb je hierdoor zelf de touwtjes in handen en kan er geen foutje ontstaan door een verkeerde of onvolledige informatieoverdracht tussen verschillende partijen. Je beheert het proces én eigenlijk kies je er zelf voor hoe dat er uitziet. Ja, wij bieden hard- en software maar doen dat op een open source basis. Onze producten zijn te koppelen met die van andere aanbieders dankzij onze eigen API en dat is eigenlijk hoe het zou moeten zijn. Producenten en leveranciers moeten echt samenwerken om gebruikers een persoonlijke ervaring te bieden en de touwtjes in handen te laten nemen.”

Controle bij BIM

Na het verzamelen van de juiste informatie, is het tijd voor het invullen van het BIM model. “Ook hier houd je zelf de controle en niet alleen doordat je de gevraagde informatie zelf hebt verzameld. Je vult zelf het model in voor dat specifieke project en verdeelt de informatie direct per betrokken stakeholder. Die distributie van informatie zorgt ervoor dat je niet alleen controle maar ook overzicht behoudt. Tijdens de projectuitvoering kan het model continu worden aangepast, bijgewerkt en uitgebreid met nieuw ingemeten data. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat je meebeweegt met het proces als dat nodig is. Gebruik je al die informatie voor een gerichte evaluatie na afloop, waarbij je kunt uitgaan van de meest recente en accurate versie van je BIM-model. Het maakt je werk zoveel makkelijker!“

Over marXact

marXact ontwikkelt, produceert en levert hard- en software om centimeter nauwkeurig inmeten gemakkelijk en betaalbaar te maken. Daarbij richten zij zich op een ieder die ‘in het veld’ aan het werk is en daardoor de mogelijkheid heeft om zelf punten, lijnen en polygonen in te meten.Door: marXact