BIM4ALL wil impact maken met BIM in de breedste zin van het woord

Datum nieuws
24 mei 2023
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau, Ingenieursbureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM visie
Contact opnemen

“BIM is niet meer weg te denken uit de bouwwereld”

BIM4ALL is al 10 jaar lang specialist op het gebied van BIM. Met een team van zo’n 50 medewerkers biedt het bedrijf klanten continuïteit en een brede én diepe kennis op de verschillende BIM-gebieden. Dit heeft gezorgd voor een grote diversiteit aan projecten en opdrachtgevers. CEO en medeoprichter Robbin Breukink: “Het is onze missie om bij te dragen aan een veilige en leefbare wereld. Duurzaamheid is hierbij een kernwoord. We kijken waar we écht impact kunnen maken met BIM. Hierin zoeken we de connectie op met andere partijen.”

In 2013 begonnen Herwin Voortman en Robbin Breukink BIM4ALL. Ze hadden beiden de opleiding Bouwkunde afgerond, affiniteit met ICT en ervaring op zowel de bouwplaats als op kantoor bij verschillende bouwbedrijven. Robbin vertelt: “We zagen veel kansen voor BIM en digitalisering in de vrij traditionele bouwsector. Deze ideeën goten we in een plan, wat leidde tot de oprichting van BIM4ALL. Inmiddels zijn we 10 jaar en 50 medewerkers verder en werken we aan projecten en opdrachten binnen de complete bouwketen.”

Herwin Voortman en Robbin Breukink

De drie pijlers van BIM4ALL

BIM4ALL kent drie pijlers: Consulting, Projecten en Studio X.

  • Consulting – De tak consulting adviseert organisaties bij uiteenlopende vraagstukken en projecten – van het vormgeven van verduurzaming tot het implementeren van BIM binnen organisaties. Vanuit een trainingscentrum biedt BIM4ALL daarnaast BIM-opleidingen, -trainingen en -workshops aan over bijvoorbeeld BIM-functies en software.
  • Projecten – Om goed te adviseren is het belangrijk om te weten hoe zaken er in de praktijk aan toe gaan. Binnen de tak Projecten voert men daarom zelf bouwkundige, werktuigbouwkundige en installatietechnische bouwprojecten uit. BIM4ALL modelleert, regisseert en coördineert. Ook maakt men gebruik van 3D laserscanning om bestaande bouwwerken nauwkeurig in beeld te brengen en tijdens de bouw de kwaliteit vast te leggen. De BIM-modellen worden ook ingezet voor het maken van analyses en simulaties van onder andere een begroting en planning, en als digital twin tijdens beheer en onderhoud.
  • Studio X – Studio X is gespecialiseerd in marketing en communicatie voor vastgoedprojecten, van huisstijl tot artist impressions. Binnen het eigen softwareplatform Vastgoed Online ontwikkelde Studio X een aantal slimme en eenvoudige marketingtools voor de markt, zoals een woningconfigurator, virtuele tour en interactieve kavelkaart waarbij onder meer het websiteverkeer en het aantal (kwalitatieve) aanmeldingen wordt gemeten. Studio X maakt ook productvisualisaties, met name voor de toeleveranciers van de bouw.

BIM steeds toegankelijker

De afgelopen 10 jaar maakte BIM een grote ontwikkeling door. “Destijds ging het echt om het maken van 3D-tekeningen”, schetst Robbin. “Nu is er veel meer behoefte aan informatie in modellen. Hierbij is het belangrijk om aan de voorkant goede afspraken te maken in bijvoorbeeld een BIM protocol. En: om te kijken wat er mogelijk is binnen de tijd en het budget. Het is makkelijk om BIM complex te maken, maar moeilijk om het eenvoudig en projectspecifiek te houden. Door de jaren heen is de markt door schade en schande steeds wijzer en meer ervaren geworden. BIM werd hierdoor toegankelijker en voldoet beter aan de verwachtingen. Vandaag de dag is BIM niet meer weg te denken uit de bouwwereld.”

Veel kansen

Naar de toekomst toe ziet Robbin nog steeds veel kansen. “BIM voor beheer wordt bijvoorbeeld steeds belangrijker”, vertelt hij. “In een BIM-model komt alles bij elkaar. We zijn betrokken bij het eerste ontwerp, de realisatie en ook steeds meer bij het beheer. Voor deze fase creëren we onder meer digital twins die nodig zijn om aan de duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen. Voor de komende jaren zien we nog veel mogelijkheden op het gebied van simulaties en analyses in de verschillende fases. Daarnaast willen we gedegen door blijven groeien en ons softwareplatform Vastgoed Online nog beter in de markt zetten.”

BIM4ALL lid van BIMregister

Als lid van BIMregister toont BIM4ALL haar betrokkenheid bij de branche. “We vinden het belangrijk om de BIM-wereld te ondersteunen en onze kennis te blijven delen”, vertelt Robbin. “Hierdoor creëren we meer draagvlak voor BIM in de markt. Door veel kennis weg te geven pakken andere partijen het sneller en beter op. Dat is belangrijk, want je moet het met elkaar doen. Naast ons lidmaatschap van BIMregister zijn we bijvoorbeeld ook actief betrokken bij buildingSMART Nederland en digiGO.”

#replace title#