BIM Base biedt met BIM.works een platform voor openBIM-toepassingen

Datum nieuws
5 december 2023
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM objecten
Contact opnemen

“Met BIM.works kunnen bedrijven sneller en efficiënter aan de slag met openBIM”

BIM Base biedt met BIM.works een platform voor openBIM-toepassingen. Oprichter en softwareontwikkelaar Ruben de Laat werkte jarenlang als freelancer mee aan de ontwikkeling van de open source BIMserver, en kwam mede hierdoor steeds meer te weten over BIM. Hij vertelt: “In 2019 besloot ik om zelf iets met deze kennis te gaan doen. Ik startte BIM Base en ging aan de slag met de ontwikkeling van het product BIM.works.”

BIM.works wordt aangeboden als SAAS (Software as a Service), maar draait in tegenstelling tot veel andere oplossingen ook vaak on premises bij klanten. In de kern is het een databasesysteem voor de opslag van openBIM-modellen, oftewel IFC-modellen. Ruben: “Deze betrouwbare en schaalbare opslagplaats noemen we het BIM Repository. Van hieruit kunnen gebruikers eenvoudig hun open BIM-modellen beschikbaar stellen aan hun toepassing of organisatie.”

De belangrijkste kenmerken van het BIM Repository zijn:

  • Uitgebreide API
  • BIM Query Language
  • Mogelijkheid om te exporteren naar andere formaten
  • Mogelijkheid om modelcontroles uit te voeren
  • Mogelijkheid om visualisaties voor te bereiden

Componenten

BIM.works biedt een aantal componenten die het makkelijker maken om openBIM te integreren en hiermee aan de slag te gaan, namelijk SDK’s, een 3D viewer en een 2D viewer.

  • SDK’s – SDK’s zijn stukken software gemaakt voor een specifieke programmeertaal. Hiermee is het mogelijk om snel een toepassing te verbinden met het BIM.works Repository.
  • 3D viewer – De 3D-viewer is een webgebaseerde component met hoge prestaties die gemakkelijk in een eigen webapplicatie te plakken is. Zo kunnen (aspect)modellen eenvoudig en snel in 3D weergeven worden.
  • 2D viewer – Ook de 2D-viewer is een webgebaseerde component die gemakkelijk in een eigen webapplicatie te plakken is. De 2D viewer maakt het mogelijk om zaken efficiënt te visualiseren en te navigeren door de gegenereerde plattegronden.

openBIM integreren

BIM Base richt zich met BIM.works met name op softwarebedrijven die openBIM willen integreren in hun eigen product. Daarnaast is het product ook interessant voor bijvoorbeeld grote bouwbedrijven met een eigen softwareafdeling. “Wanneer je helemaal vanaf het begin openBIM wilt integreren, kost dit vaak veel tijd”, vertelt Ruben. “En dan hebben we het nog niet gehad over de investering om een systeem up-to-date te houden. Door onze software in licentie te nemen, kunnen bedrijven snel en efficiënt met openBIM aan de slag – vaak al binnen een paar weken. Zo besparen zij veel tijd en geld. Daarbij nemen wij het onderhoud uit handen én kunnen zij altijd een beroep doen op de kennis van BIM Base, waarmee we eventuele problemen snel en adequaat kunnen oplossen.”

Toekomstplannen

BIM Base opereert internationaal. “De meeste van onze klanten zitten in het buitenland”, vertelt Ruben. “De komende tijd wil ik BIM.works verder ontwikkelen en zoveel mogelijk klanten helpen met deze software. De komende vijf jaar wil BIM Base doorgroeien naar honderd klanten. Om hen optimaal te kunnen bedienen zal ook het team uitbreiden.” Het partnerschap van BIMregister past goed bij de groeiambitie van het bedrijf. “Om te kunnen groeien is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen BIM Base en BIM.works kennen. Met het partnerschap van BIMregister zetten we ons bedrijf verder op de kaart.”

 

#replace title#