Datum nieuws
20 februari 2024
Categorie BIM nieuws
Aannemer
Vaardigheden BIM nieuws
BIM visie, Data, Industry 4.0.
Contact opnemen

“Met digitalisering kunnen we de gebouwenwereld verder verduurzamen”

BAM is al meer dan 20 jaar bezig met BIM en gaat hierin veel verder dan het maken van modellen van gebouwen. Jaco Prins, teamleider Digital Construction Factory bij BAM: “Anno 2024 zijn we volop bezig met Industry 4.0. waarbij we steeds meer processen automatiseren en zo van modellen naar machines gaan. Een mooie ontwikkeling!”

Industry 4.0.

BAM ziet bij haar projecten steeds meer mogelijkheden met Industry 4.0, de trend van automatisering en gegevensuitwisseling die gebruikt wordt bij industriële fabricagetechnieken. “Dit geldt zowel in de woningbouw als in de utiliteitsbouw, vertelt Jaco. “Waar er in de woningbouw op basis van modellen gehele vloeren en wanden van houtskeletbouw woningen uit machines komen rollen, worden er in de utiliteitsbouw producten vanuit een model naar machines gestuurd, zoals deuren, wanden, kozijnen en ook leidingwerk. En we industrialiseren steeds meer concepten. Hierdoor kunnen we steeds beter, meer en sneller produceren en is er minder handwerk nodig op de bouw.”

Grenzen verleggen

Als organisatie wil BAM steeds haar grenzen verleggen. Jaco: ”We zijn volop bezig met de thema’s industrialisatie, duurzaamheid en automatisering. Op het gebied van digitaal bouwen (BIM) werken we met drie niveaus. We hebben onze basis BIM: de digitale bouwstenen die we altijd op projecten toepassen. Daarnaast zijn er een aantal meer geavanceerde bouwstenen die we toepassen op projecten waar deze van waarde kunnen zijn. Tot slot zijn we bezig om onze innovatieve bouwstenen uit te breiden. Wat komt er op de markt, kunnen we dit toepassen en is het van waarde voor onze projecten? Zo ja, dan gaan we hiermee aan de slag. In het team Digital Construction Factory zijn we enerzijds bezig met de afstemming van 3D-modellen van verschillende partijen, maar we hebben ook teamleden die kunnen programmeren. Op deze manier kunnen we informatie op maat leveren of die informatie uit de modellen halen die met bestaande software lastig te onttrekken is. We proberen al deze informatie op een gestructureerde manier direct met anderen te delen.”

Uitwisselen van data wordt belangrijker

Een goede samenwerking met partners was al belangrijk bij het uitwisselen van data, maar wordt in de toekomst alleen nog maar belangrijker en meer. “Het is van groot belang om elkaar te leren kennen”, vindt Jaco. “Hierdoor weet je bijvoorbeeld wat voor machine een partij heeft staan, en kun je daar beter of zelfs direct op aansluiten. We maken daarnaast steeds vaker afspraken met partners over informatie op maat. Dit houdt in dat je informatie aanlevert die een partner direct, of in ieder geval eenvoudig, in kan lezen in een machine. Waar vroeger hele modellen over en weer werden gestuurd, gebeurt dit nu minder. Door een volledig model te sturen, stuur je ook veel data die de andere partij niet nodig heeft. We communiceren nu precies die informatie die we nodig hebben. Zo wilde een opdrachtgever bijvoorbeeld weten hoeveel wandcontactdozen één van de gebouwen in ons beheer omvatte en waar precies. We creëerden een dataverbinding via een webservice waarover we precies deze data kunnen sturen.”

Digitalisering omarmen

Net zoals bij veel andere bedrijven ligt er voor BAM een grote uitdaging in het meenemen van de rest van de organisatie in nieuwe manieren van werken. Jaco: “We willen ervoor zorgen dat de rest van de organisatie ook met digitaal werken aan de slag gaat. We werken binnen BAM met koplopersgroepen: groepen mensen die het leuk vinden om mee te kijken naar nieuwe ontwikkelingen, deze te toetsen en verder te verspreiden. Daarnaast gaan we ook regelmatig naast de uitvoerder en werkvoorbereider zitten om uit te leggen hoe we iets bedacht hebben, om vervolgens aan de slag te gaan met de feedback die we krijgen. We meten tegenwoordig ook binnen projecten in hoeverre digitalisering wordt toegepast. Gebeurt dit in mindere mate, dan kunnen we bijvoorbeeld iemand toevoegen aan het team die meer affiniteit heeft met digitalisering. Al met al zetten we mooie stappen. Steeds meer collega’s begrijpen dat zij niet om digitalisering heen kunnen, en deze het beste kunnen omarmen.”

Aandacht voor duurzaamheid

De komende jaren wordt duurzaamheid steeds belangrijker. “Veel opdrachtgevers en ook de overheid stellen eisen op dit gebied”, vertelt Jaco. “Maar ook onze collega’s zelf vinden het belangrijk om hieraan bij te dragen. Met behulp van digitale informatie kunnen we goed beoordelen hoe duurzaam gebouwen zijn. We maken al van verschillende projecten materiaalpaspoorten, waarin staat welke materialen en grondstoffen ze bevatten en hoe je deze kunt hergebruiken. Met digitalisering zorgen we voor duurzame alternatieven, waardoor we projecten duurzamer kunnen realiseren. Zoals de eerder genoemde houtskeletbouwwoning, waar we bij BAM volop mee bezig zijn. Met digitalisering kunnen we die woningen heel efficiënt engineeren en assembleren en zo de gebouwenwereld nog meer verduurzamen.”

#replace title#