Datum nieuws
28 februari 2023
Categorie BIM nieuws
Aannemer
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM protocol, BIM visie, Projectmanagement, Softskills
Contact opnemen

Binnen BAM Bouw en Techniek is het afgelopen jaar flink gewerkt aan het initiatief; Digitale Bouwstenen. Een collectie van (digitale) mogelijkheden verankert in een simpel en compact kaartenoverzicht. Elke kaart beschrijft een digitale toepassing voor de praktijk.

Een initiatief begonnen als 'hersenspinsel' bij BAM Bouw en Techniek wordt nu breed opgepakt binnen BAM NL (onder andere door de Woningbouw en Infra tak). Met als resultaat; een mooie samenwerking & kennisdeling tussen de diverse onderdelen.

Aanleiding

Door de toenemende informatisering en digitalisering is het belangrijk dat onze medewerkers, (project)teams & partners weten wat er mogelijk is en waar ze hun voordeel mee kunnen doen. 

Als organisatie willen wij graag dat onze projecten op een gestructureerde en eenduidige manier vertrekken. Op deze manier kunnen wij ook veel sneller leren van elkaar.

Doel

De Digitale Bouwstenen zijn er om de basisaanpak en mogelijkheden op het gebied van Digitaal Bouwen bij aanvang van een project simpel, eenduidig en herkenbaar te bespreken

Een bouwsteen bevat informatie over wat deze toepassing inhoudt, (eventuele) templates, voorbeelden, wie actiehouder is en wat ongeveer de doorlooptijd is.

De bouwstenen zijn verdeeld in drie categorieën:

  • Basis (deze onderdelen pas je altijd toe op een project. Gebaseerd op use-cases en/of bestaande processen)
  • Geavanceerd (deze onderdelen kunnen een toegevoegde waarde hebben op het project)
  • Innovaties (dit zijn toepassingen die nog niet gebruikt zijn op projecten en nog verder onderzocht dienen te worden)

Handzaam boekje ter bespreking (uiteraard ook digitaal beschikbaar)

De Digitale Bouwstenen worden bij de start van een project besproken met het projectteam. En de keuzes worden per regio per project bijgehouden. Dit geeft BAM Bouw en Techniek inzichten in het gebruik van de digitale middelen die binnen BAM beschikbaar zijn. En wat wij in de praktijk als zeer waardevol hebben ondervonden; je krijgt goede gesprekken op het gebied van kennisdeling. Collega’s staan stil bij de keuzes die per project gemaakt worden en die Digitale prikkeling werkt aanstekelijk.

Kruisbestuiving

Samenwerking tussen diverse thema's binnen BAM

Samenwerking tussen diverse thema's binnen BAM

Wij richten ons op een goede en laagdrempelige implementatie van de bouwstenen binnen de gehele organisatie. En uiteraard geven wij hiermee invulling aan de pijler Digitalisering. Digitalisering is namelijk één van de drie pijlers binnen BAM naast Duurzaamheid en Industrialisatie.

De interactie en samenwerking tussen de drie pijlers is noemenswaardig. De kruisbestuiving vindt op basis van de Digitale Bouwstenen plaats. Een mooi voorbeeld is de spin-off van onze Industrialisatie werkgroep met hun eigen bouwstenen boekje. En de Duurzaamheid bouwstenen zijn in ontwikkeling. Hiermee creëren wij herkenbaarheid en een eenduidige aanpak voor onze medewerkers.

Pijlers binnen BAM; Duurzaamheid, Digitalisering en Industrialisatie

Next steps

Alle mogelijkheden worden verzameld, bijgehouden en aangevuld. Een handzaam boekje is beschikbaar voor de medewerkers. Echter willen wij de informatie (uiteraard) ook digitaal ontsluiten via een portaal genaamd Bouwstenen Catalogus. 

Deze catalogus is volop in ontwikkeling en biedt onze medewerkers / projectteams de mogelijkheid slim te zoeken naar (digitale) mogelijkheden die waarde kunnen leveren op hun projecten. Tevens is het een omgeving om praktijk ervaringen te borgen want je kan namelijk ook gebruik maken van de projectpagina’s en teruglezen welke bouwstenen op welk project zijn gebruikt en wat het heeft opgeleverd.

Overzicht Digitale Bouwstenen middelen

Collega's van onder andere BAM Bouw & Techniek, BAM Residential, BAM Infra en BAM Specials werken aan de Bouwstenen Catalogus. Inmiddels hebben we binnen BAM meer dan 140 Digitale Bouwstenen verzameld. Uiteraard is het doel niet om zoveel mogelijk stenen te verzamelen maar het aantal geeft wel aan in welke mate digitalisering is verweven in onze dagelijkse werkzaamheden. Iets om trots om te zijn!

Er is heel veel kennis beschikbaar binnen BAM waar onze medewerkers, (project)teams & partners hun voordeel mee kunnen doen!

Digitale Bouwstenen; doe jij met ons mee?

Vragen over deze ontwikkeling? Neem contact met ons op:

Timothy Lievendag | timothy.lievendag@bam.com | +31 650854293

Arnoud van der Heijden | arnoud.vander.heijden@bam.com | +31 611085243

#replace title#