BAM Bouw en Techniek Digital bijeenkomst 2024

Datum nieuws
29 maart 2024
Categorie BIM nieuws
Aannemer
Vaardigheden BIM nieuws
3D , Netwerken, Virtual Reality
Contact opnemen

Op 21 & 22 maart 2024 heeft BAM Bouw en Techniek de derde Digital bijeenkomst georganiseerd.

Het doel van onze samenwerking binnen BAM Bouw en Techniek is om samen te leren, te ontwikkelen en ook afgestemde plannen te hebben. En uiteraard invulling te geven aan Duurzaamheid, Industrialisatie en Digitalisering.

De koplopers zijn ook dit jaar weer bij elkaar gekomen. Wederom een leuke en goede vertegenwoordiging van digitalisering én praktijk & uitvoering. Dit jaar hadden wij een leuke mix van IT, Planontwikkeling en Realisatie collega's.

Er gebeurt heel veel op het gebied van DCI (Digital Construction Implementatie) en digitalisering in het algemeen bij BAM. Dit doen wij niet alleen maar met vele (keten)partners.

Vorig jaar hebben de BAM Bouw en Techniek koplopers op het gebied van digitalisering gewerkt aan ideeën en plannen voor de komende jaren zoals; Digital Twin, Hoeveelheden & Plannen op basis van Digitaal Bouwen, Automatiseren (van processen en/of standaard handelingen) en Mensen (Projectteams, Communicatie & Implementatie).

De 'Competentiematrix' voor onze medewerkers op basis van de BAM Digitale Bouwstenen is een concreet voorbeeld van een innovatie dat vorig jaar als verbetervoorstel naar voren was gekomen. En dat nu concreet vorm krijgt en kan worden ingezet binnen de organisatie. De Competentiematrix koppelt de (basis) Digitale Bouwstenen aan diverse rollen/functies. Op deze manier kunnen we een bijdrage leveren aan het verder opleiden en trainen van onze mensen. En hebben wij als organisatie een beter overzicht van alle beschikbare Digital competenties binnen onze projectteams.

Dit jaar lag de focus op de vele ideeën en initiatieven waar wij nu mee bezig zijn. En het bespreken van de stip aan de horizon; ‘hoe zien wij onszelf als bouwer in de toekomst’. Verder gaven wij uiteraard aandacht aan de lopende trajecten op de bouw zoals de BIMPRINTER, Hilti Jaibot, OpenSpace en de verdere adoptie en implementatie van de Digitale Bouwstenen.

Dag 1

Gestart met een korte kennismaking; collega Danny van Rij-Roks van partner Walraven Group trapte af als gastspreker. Zijn organisatie doorloopt net als BAM een transformatie op het gebied van Duurzaamheid, Industrialisatie en Digitalisering en deelde inspirerende initiatieven en ervaringen. Gelukkig waren veel aspecten herkenbaar maar wat het meest bleef hangen bij de aanwezigen was aandacht voor mens en cultuur. Mooi om te zien dat met de juiste use cases adoptie van digitalisering een stap verder komt.

 

Adoptie begint soms ook met het laaghangend fruit; denk hierbij aan een visitekaartje met NFC chip, dit sluit aan bij Digitalisering (Digitaal en informatie altijd up-to-date) en Duurzaamheid (afdrukken van visitekaartjes niet meer nodig en ook beschikbaar in bamboe ;-)). Gave toepassingen om elkaar te prikkelen en Digital mag ook leuk zijn!

De sfeer kwam er goed in bij onze groep. En wij kregen na afloop van de presentatie gelijk al positieve feedback over de dag terwijl wij net begonnen waren!

Tussendoor werd er tijd vrijgemaakt om onze collega Robbert Buts (tevens één van onze Digitaal Bouwen aanvoerders) te feliciteren met zijn 'hattrick'. Hij heeft deze maand respectievelijk de Digital Awards gewonnen voor de ontwikkelingen op het gebied van 4D planning en gebruik van data en Bouw Informatie Modellen voor calculatiehoeveelheden en inkoop, zijn diploma Allround Calculator B&U behaald en hij vierde zijn verjaardag (we zullen zijn leeftijd niet verklappen ;-))!

Voorafgaand aan de sessie hebben wij de deelnemers gevraagd om input te leveren via Microsoft Forms. Aan de hand van een aantal vragen zoals; 'welke digitale onderwerpen kom jij vaak tegen in jouw dagelijkse werkzaamheden en moet meer aandacht aan besteed worden?' of 'welke digitale onderwerpen verwacht jij die in de toekomst steeds belangrijker zullen worden?'

'Gebruik data van processen en projecten om te kunnen automatiseren'

Dag 1 was er voornamelijk op gericht om specifieke onderwerpen en/of digitale bouwstenen verder uit te diepen aan de hand van de vier thema's:

Op basis van de vele terugkoppelingen hebben wij de voltallige groep ingedeeld in vier hoofdthema’s. Door middel van een roulatiesysteem leverde iedere groep een bijdrage aan elk thema.

En ja, we deden dit op basis van Post-its; 'kan dit niet digitaler?' Zeker wel, maar een actieve houding, lekker lopen, kletsen en lachen met elkaar wierp op deze manier zeker zijn vruchten af!

'AI is niet weg te denken uit de bouwsector. Denk hierbij aan het analyseren van bouwdata om optimalisatievoorstellen te doen of veiligheidsrisico's tijdens de bouw te identificeren'

De teams kregen verder de vrijheid om invulling te geven aan het onderwerp. Zeer interessant om elkaars gedachtengoed aan te horen, de interactie en ook samenwerking tussen de collega’s te zien gedurende de dag.

Tijdens de brainstormsessie werd er ook gesproken over onze Bouwstenen Catalogus. En hebben wij een aantal verbetervoorstellen opgehaald waarmee wij dit onderdeel nog verder en beter kunnen implementeren binnen de organisatie.

We sloten af met pitches waarin de teams de opdracht hadden meegekregen om de volgende aspecten mee te nemen:

  • Schets de dreamstate
  • Maak een beknopte roadmap voor dit onderwerp
  • Wat is er nodig om dit te halen
  • Kansen & risico’s benoemen

En dat de groepen bovenal benoemen wat de klantwaarde is!

Vervolgens hebben wij als groep lekker ‘out of the box’ gesproken over toekomstige innovaties. Waar gaat het naar toe, wat voor soort bouwer willen wij zijn etc. In elke discussie kwamen Duurzaamheid, Industrialisatie en Digitalisering natuurgetrouw naar boven.

Wij hebben de dag afgesloten met een diner en uiteraard was er tijd om even te ontspannen en pakten wij onze Meta Quest 3 VR-bril erbij (want dat doet het altijd goed op feestjes ;-)).

Dag 2

Het spelen met de VR-bril was natuurlijk niet geheel toevallig. Op dag twee hebben wij alle interessante discussies en pitches besproken. En stonden wij stil bij de diverse vergezichten. VR bijvoorbeeld is daar voor ons een wezenlijk onderdeel van omdat wij denken dat werken in virtuele wereld ons gaat helpen om de efficiënter met onze tijd om te gaan en meer duurzaam (denk bijvoorbeeld aan minder reisbewegingen).

Veel stof tot nadenken en na een frisse wandeling stonden wij stil bij onder andere de Metaverse en Microsoft Mesh. En onszelf afgevraagd wat de 'stip op de horizon' is.

Aan de hand van een presentatie presenteren wij de samenvatting van de tweedaagse sessie en de eerste uitwerking van de vier besproken onderwerpen aan onze MT/directieleden. Zodoende willen wij komen tot een goede roadmap gericht op verbetering maar ook zeker met de focus op de toekomstbestendigheid van ons als bouwer waar Duurzaamheid, Industrialisatie en Digitalisering essentieel in zijn. En daarmee invulling kunnen geven aan de strategie van BAM.

'Datagedreven werken & focus op de mens'

De groep was het unaniem eens dat het goed is om terug te kijken wat wij het afgelopen jaar hebben bereikt (daar mogen wij best trots op zijn). De komende periode gaan de BAM Bouw en Techniek koplopers op het gebied van digitalisering aan de slag met de verzamelde informatie om de acties en verbeterpunten op te pakken.

'Digital als enabler om samen te bouwen aan een duurzame toekomst'

We willen alle deelnemers bedanken voor hun inzet en positieve energie!

Vragen over deze sessie? Neem contact met ons op via het contactformulier op deze pagina of via het contactformulier bij het BAM bedrijfsprofiel in het bedrijvenregister.

#replace title#